(Easter Cross)
It's only a story!
How much you know about the story of Easter?
Choose the correct answer(s) to a question and click Submit.

1. Who first came to the tomb on Sunday morning?

One woman (John 20:1)

Two women (Matt. 28:1)

Three women (Mark 16:1)

More than three women (Luke 23:55-56; 24:1,10)

Correct Answer: A, B, C, and D.

2. When did she/they come to the tomb?

While it was still dark (Matt. 28:1, John 20:1)

After the sun had risen (Mark 16:2)

Correct Answer: A and B.

3. What was their purpose?

To see the tomb (Matt. 28:1)

To bring spices, they had already seen the tomb (Mark 15:47, Luke 23:55)

The body had already been spiced (John 19:39-40)

Correct Answer: A, B, and C.

4. Was the tomb open when they arrived?

Yes (Mark 16:4, Luke 24:2, John 20:1)

No (Matthew 28:2)

Correct Answer: Yes and No.

5. Who greeted the women/woman?

An angel (Matt. 28:2-5)

A young man (Mark 16:5)

Two men (Luke 24:4)

No one (John 20:1-2)

Correct Answer: A, B, C, and D.

6. Where were the greeter(s)?

Sitting on the stone outside the tomb (Matthew 28:2)

Sitting inside the tomb (Mark 16:5, John 20:12)

Standing inside the tomb (Luke 24:4)

Correct Answers: A, B, and C.

7. Did the women tell what happened?

Yes (Matt. 28:8, Luke 24:9, John 20:18)

No (Mark 16:8)

Correct Answer: Yes and No.

8. When Mary returned from the tomb, did she know Jesus had been resurrected?

Yes (Matt. 28:7, Mark 16:10, Luke 24:6)

No (John 20:2)

Correct Answer: Yes and No.

9. Did the risen Jesus want to be touched?

Yes (John 20:27, Matt. 28:9)

No (John 20:17)

Correct Answer: Yes and No.

10. Was the risen Jesus recognized by all who saw him?

Yes (Matt. 28:9, Mark 16:9)

No (Mark 16:12, Luke 24:15, John 20:14)

Correct Answer: Yes and No.

11. When did Jesus ascend to Heaven?

The same day that he was resurrected (Mark 16:9, Luke 24:13)

Forty days after the resurrection (Acts 1:3)

Ascension not mentioned (Matt. 28:10, John 21:25)

Correct Answer: A, B, and C.

12. BONUS: Which mythical character was the son of God, had a miraculous/virgin birth, died, and was then resurrected?

Osiris (Egyptian, c. 2000 BC)

Dionysus (Greek, c. 1500 BC)

Mithra (Persian, c. 1400 BC)

Krishna (Hindu, c. 900 BC)

Jesus (Christian, c. 5 BC)

Correct Answer: A, B, C, D, and E... and probably others.

Recommended Reading (Not affiliated with this site.)

Feedback is appreciated: freethinker@easterquiz.com.